Eläinterapia

 

Perustimme sivuston (www.alpakkaterapia.fi). Sivuston ideana on kertoa toiminnastamme tuottaa iloa ja valoa. Käypä tutustumassa!

Tallissamme asustaa kaksi sertifioitua terapia-alpakkaa; Celma ja Tess, jotka ovat siis läpäisseet soveltuvuustestin. Varmaan useampikin eläimemme selvittäisi kyllä testin, mutta meistä on tärkeää nähdä eläimissä se ero kuinka jotkut sietävät ja kestävät sitä touhua, kun taas on helmiä, jotka näyttävät nauttivan touhusta täysillä. Niillä on sama palo kuin ihmisillä, jotka tekevät tätä työtä sydämellä.

Molemmat terapia-alpakkamme ovat siis naaraita, jonka takia he eivät ole aina valmiita lähtöön. He saattavat olla viimeisillään kantavana tai heillä voi olla pieni vieroittamaton vasa. Siksi uros olisi varmempi terapiatoimintaan. Celma on äärimmäisen hienovaraisesti kontaktia ottava eläin, kun taas Tess hurmaa suukoillaan ja nauttii huomion keskipisteenä olosta. Onpa Tessin kanssa käynyt niinkin, että on mennyt ennemmin maate, kun suostunut poistumaan kameran edestä!

Alpakka on laumaeläin, mutta molempien kanssa olemme saavuttaneet luottamuksen, ja kulkevat mukanamme yksinäänkin. Luottamus on tärkeää tässä toiminnassa. Kokenut kasvattaja saavuttaa sen eläimensä kanssa ja tuntee sen läpikotaisin. Tämä olisi hyvä muistaa, että vaikka ostaisi valmiiksi koulutetun terapia-alpakan, niin uusi omistaja ei ole automaattisesti valmis. Luottamus heidän välillään syntyy ja kasvaa pikkuhiljaa. Eläin vaistoaa heti, jos narun päässä on epävarma ihminen.

Eläinavusteinen toiminta on eläimen ohjaajalle monesti myös "terapeuttista". On ihana jakaa onnen ja ilon hetkiä, mitä nämä eläimet voivat antaa. Pikkulasten loistavat silmät ja onnenkiljahdukset uppoaa varmaan jokaiseen. Kyynelehtivä vanhus; onko se liikutuksen kyyneliä vaiko pelon, siinä täytyy olla aistit valppaana.

Monesti vanhuksille herää mieluisia muistoja menneisyydestä vaikkei ole alpakkaa ennen nähnytkään. Tai sitten kokemus voi olla jotain ihan uutta; eräskin vanhus ihasteli kuinka ihana apina minulla on mukana!

Näkipä alpakat minä eläimenä hyvänsä, niin sama ilahduttava ja rauhoittava vaikutus niillä tuntuu olevan kaikkiin. Kukapa ei hurmaantuisi niiden lempeiden sielukkaiden silmien edessä!

Joku tekee enemmän kuin voi,
joku enemmän kuin uskaltaa.

-Martin Régnier