Harrastus

Alpakoiden kanssa voi harrastaa monipuolisesti siinä missä koirienkin kanssa. Niille on järjestetty Suomessakin useita näyttelyitä ja agilitykisoja. Itse sain olla näyttelyn järjestelyvastaavana, kun Suomen alpakkayhdistys ry järjesti Joensuun Areenalla Pohjoismaiden toisen alpakka- ja laamanäyttelyn v. 2006. Eläimiä osallistui 35 ympäri Suomen. Aikaa näyttelystä on jo mennyt, mutta mieltäni lämmittää, kun tuntemattomat ihmiset vieläkin muistaavat tapahtuman kohdatessamme.

Kotioloissa alpakoiden kanssa on mukava käydä kävelyllä ja tarhassamme on agilityrata, jossa on mukava temppuilla yhdessä. Kävelyllä käymme kaikkien kanssa, se on osa koulutusta. Innokkaimpien kanssa käymme pitkilläkin lenkeillä. On hauska huomata, että menohalut ovat kovat kun tutustutaan uusin paikkoihin, ja vauhti hidastuu kun käännytään kotia kohti.

Agilityssä esteinä on siltaa, hyppyestettä, pujottelua jne. Mielikuvitus vaan on rajana. Koira-agilityssä ohjaaja viittoilee vieressä, kun taas alpakat ovat talutushihnassa ja ohjaaja hyppii mukana. Tässä lajissa luonne-erot tulevat näkyvimmin esiin, jotkut alpakat rakastavat tuohua yli kaiken, kun taas joitakin touhu ei voisi vähempää kiinnostaa. Touhua tehdäänkin niiden kanssa, jotka nauttivat siitä. Harrastuksenhan täytyy olla nautittavaa.

 

 

 

  silva

Tessin agilityhyppy Silva-metsänäyttelyssä.
Kuvaaja: Joni Kärkkäinen